Het verschil tussen 3G en 4G internet


3G internet of 4G internet wat is het eigenlijk? Internet met 4G je er vast wel eens iets over gehoord of voorbij zien komen in advertenties in de krant of magazine. De aanduiding 4G of 3G staat voor generatie en vertaalt eigenlijk de techniek die gebruikt wordt bij mobiel internet. Hoe hoger de generatie hoe beter de snelheid van een internet verbinding. In dit artikel beschrijven wij de verschillen tussen 3G en 4G internet, en welke keuze het beste bij jouw situatie past.

Inmiddels is 4G de standaard en wordt deze overal gevoerd. Alle telefoons die je tegenwoordig in de winkel kunt kopen zijn voorzien van de 4G internet technologie. Bij veel abonnementen is tegenwoordig 4G internet ook de standaard.

Voordelen 4G internet

De voordelen van een 4G verbinding ten opzichte van een 3G verbinding is eigenlijk hoofdzakelijk de snelheid. Met een 4G internet verbinding kun je gemakkelijker online video’s afspelen in hoge kwaliteit, Dit komt doordat de snelheid van 4G hoger is dan die van 3G.

Er is niets zo irritant als het hebben van een trage internet verbinding, Daarom is een 4G internet verbinding een must voor degene die vaak gebruik maakt van mobiel internet.

Naast de internetsnelheid is 4G ook beter in het bereik dan 3G, dit komt ook doordat er nieuwe techniek gebruikt wordt. Tevens zorgt deze nieuwe techniek ervoor dat er een betere en snellere respons is, hierdoor ervaren gebruikers het internet nog sneller.

Mobiel internetsnelheid

De maximale snelheid die providers geven van een 4G verbinding is 225 MB/ps in de meest ideale omstandigheden. In theorie is het mogelijk om een snelheid te halen van 50 MB/ps.

In vergelijking met een 3G verbinding is dit super snel! Maar ook als je het vergelijkt met een Wifi verbinding is 4G internet vaak sneller in het downloaden en uploaden.

De internet snelheid is afhankelijk van een aantal verschillende factoren:

  • Smartphone
  • Snelheid van de provider
  • Drukte op de zendmast
  • Afstand van de zendmast
  • Aanwezigheid van storingsfactoren als bijvoorbeeld gebouwen

3G of 4G internet bij een sim only abonnement?

Ga je een nieuw sim only abonnement afsluiten en weet je niet of je moet kiezen voor een 3G of 4G internet verbinding? Bekijk de onderstaande punten die zullen helpen bij het maken van de juiste beslissing.

Hoe vaak maak je gebruik van mobiel internet per dag en waar?

Vaak is het zo dat mensen gebruik maken van een wi-fi verbinding thuis of op het werk.  Hierdoor kan iedereen gemakkelijk besparen op zijn of haar mobiele internet bundel. Als je veel gebruik maakt van een 4G sim only kun je ook overwegen om een sim only met onbeperkt internet af te sluiten.

Is je telefoon geschikt voor een 4G internet verbinding?

Voordat je een nieuw abonnement afsluit met mobiel internet, Is het verstandig om te kijken of je mobiele telefoon geschikt is voor een 4G internet verbinding. Bij sommige providers heb je helemaal niet de keuze. KPN, T-Mobile en Vodafone leveren standaard een 4G verbinding zonder hiervoor extra kosten te rekenen.

Wat is het verschil in maandelijkse kosten?

BIj sommige sim only providers wordt een extra toeslag berekend voor het het gebruik van 4G. Bekijk dit dus goed en overweeg of je dit ervoor over hebt.

Wat doe je vaak met je internet verbinding?

Als je hoofdzakelijk tekstberichten verstuurd dan heb je eigenlijk helemaal geen 4G internet nodig. Maar maak je vaker en uitgebreider gebruik van mobiel internet dan kun je zeker overwegen om te kiezen voor een 4G verbinding.