Waarom zijn er meerdere providers op hetzelfde netwerk?


Er bestaan in Nederland bedrijven als Youfone, Simyo e.d. die werken op een netwerk van bijvoorbeeld KPN of T-Mobile. Deze bedrijven noemen we MVNO en maken gebruik van een netwerk van een andere provider.

Nederland kent 4 verschillende netwerken

Er zijn 12 providers van sim only abonnementen verdeeld over 4 verschillende netwerken. Voorheen waren er altijd 3 netwerken in Nederland namelijk; KPN, Vodafone en T-Mobile. Inmiddels heeft Tele2 haar eigen netwerk in gebruik genomen en is dus de 4e provider van Nederland met een eigen mobiel netwerk.

Omdat niet altijd duidelijk is van welk netwerk een bepaalde provider gebruik maakt, hebben wij een gemakkelijk overzicht gemaakt. Uiteraard kun je in onze vergelijker gemakkelijk filteren op netwerk. Daarnaast kun je ook kijken welke providers gebruik maken van: KPN, Vodafone en T-Mobile.

Waarom zijn andere providers soms goedkoper zonder eigen netwerk?

Het komt geregeld voor dat een MVNO provider als Ben of Simyo goedkoper uitkomt in onze vergelijker. Eigenlijk is dat best apart als je nagaat dat deze partijen helemaal niet beschikken over een eigen netwerk.
Providers met een eigen netwerk zijn van oudsher het meest bekend in Nederland, dit komt ook doordat deze netwerken het langst in Nederland diensten aanbieden.

Het is vrij makkelijk te verklaren dat deze providers vaak goedkoper belminuten en mobiel internet kunnen aanbieden dan providers als KPN of Vodafone.

Meest voor de hand liggende redenen waarom een MVNO soms goedkoper is:

  • Veel minder personeel en minder overhead kosten
  • Processen zijn efficiënter ingericht en kunnen snel inspelen op vraag en aanbod
  • Geen eigen winkels of dure verkoop kanalen

Dit zijn slechts enkele voorbeelden waardoor een zogeheten MVNO vele malen goedkoper kan handelen dan een bestaande provider met en eigen netwerk.